Baumas par Swedbank tā saucamo bankrotu

 2011.gada 11. decembris. Papildināts 21.32. Papildināts 12. dec., 10.21  ar linku uz aktuālo Swedbank akciju kursu Zviedrijas biržā.

Baumu rezultātā krīt Swedbank akciju kurss biržās

Swedbank akciju kurss 9.dec. uz biržas slēgšanas brīdi

Aktuālais akciju kurss uz šo brīdi, skatīt šeit.

 Šodien (11.decembris) pēcpusdienā mani pārsteidza vairāki Latvijas paziņu un preses zvani par itkā iespējamo Swedbank bankrotu.

 Par to rakstīja arī Latvijas prese: TVnet un Diena.

Prātā ir vēl nesen lasītā un Latvijā plašām masām zināmā  informācija, par to ka šī banka pirmo gadu  pēc krīzes ir strādājusi ar peļņu un, ka piektdien vakarā biržas akciju kurss Swedbank bija plusos, tapēc  radās pamatotas aizdomas, ka tās ir  tukšas baumas.

 Tomēr piezvanīju Swedbank Zviedrijas centralā ofisa preses daļas vadītājai Annai Sundblādai (Anna Sundblad) un guvu apstiprinājumu savām aizdomām. Tās ir baumas bez pamata , kuras Swedbanka taisās atspēkot arī preses ziņā Latvijas medijiem.

  Nevar salīdzināt miljonāru kabatas bankas tādas kā Latvijas Krājbanka ar nopietnu Zviedrijas biržā kotētu banku, kuras akciju kurss ir visiem acu priekšā un kuras darbībai ir daudz lielāka kontrole nekā tas mēdz būt ar Latvijas bankām. 

Šī banka ir viens no Zviedrijas ekonomikas pamatiem, kuras veselībā ir ieinteresēta gan Zviedrijas tauta, gan valdība.

Tāpēc no šī aspekta mums atliek ticēt Skandināvu bankām vairāk nekā  Krievijas miljonāru kabatas bankām.

Lai arī es uzskatu, ka baņķieri nekad neteiks neko sliktu par savu banku un, kad vajadzēs arī melos, tomēr šoreiz mums pašiem ir iespēja pārbaudīt patieso situāciju.

Un viens no svarīgiem kritērijiem ir bankas akciju kurss. Tad vēl šīs bankas vēsture un tās vieta Zviedrijas ekonomikā kā arī pašreizējā situācija valstīs, kur atrodas šīs bankas meitu uzņēmumi.

Ja to mēs zinām, tad varam iet gulēt daudz drošāk:)

Starp citu, par īstu zviedru banku krīzi, kad gan vajadzēja būt ažiotāzai,  ziņoju pirms trim gadiem LTV Panorāmai. Tad pirmais signāls, ka bankām nav kaut kas kārtībā, bija akciju kursa kritums. 

Tagad nekā tāda nav un  nezin vai ir īsti gudra rīcība stāvēt rindās pie bankomātiem un tukšot savus kontus Swedbankā.

Bet to, kāpēc cilvēki tukšo bankomātus tagad, lai noskaidro Latvijas policija. Neatņemsim viņiem darbu.

Zviedru prese par šo Swedbank baumu iemesliem.

43 comments

  1. Nja.Cilvekam jabut ljoti izglitotam musdienas un pasam jabut atbildigam par savu naudu. Nav iespejams nogrust atbildibu uz “valsts iestadem”, “valsts amatpersonam” u.tml. Tik izglitotam, ka lemjot kur likt naudu, janoskaidro birzas raditaji, kreditreitingi, ipasnieku saraksts, japarbauda ipasnieku uzticamibu utt. Ari pensionarei no Kurzemes (ja tas ietaupijumi ir lielaki par 100 000 EUR, ja ne, vienalga, kur likt naudu, jo ta ir apdrosinata)

    Patīk

  2. Jūs esat tur vai šeit, man paziņām cilvēki no Somijas un Zviedrijas ir it kā teikuši, ka nav labi?

    Patīk

  3. No visām bankām, kas darbojas Latvijā es savu naudu turu Swedbankā, jo zinu, ka tā ir biržā kotēta un pamatīgi kontrolēta banka, kuras stabilitāti nodrošina Zviedrijas ekonomika.

    Ja jau šī banka nebankrotēja pirms 3 gadiem, kad tai tiešam bija miljardu zaudējumi, tad kāpēc lai tā darītu to tagad, kad tai ir miljardu peļņa un pieaugošs akciju kurss?

    Patīk

  4. 1) “Par to rakstīja arī latvijas prese” Jūs atsaucāties uz rakstu diena.lv, kas vēsta baumām par Swedbank bankrotu nav pamata. tas nozīmē, ka šis raksts atsaucās uz baumām pirmām kārtām
    2) biržas kursa svārstības ir normāla parādība un ja tas ir negatīvs kādā dienā vai nedēļas griezumā tas nenozīmē kad kompānijai ir problēmas. otrs fakts brīvdienās fondu biržas nestrādā.
    3) Banku sabiedrisko attiecību speciālisti nekad neteiks, ja bankai būs problēmas. par to mēs varējām pārliecināties Priedīša intervijā, kurā viņš sacīja, ka ar Krājbanku esot viss kārtībā un satraukumam nav pamata, ja nemaldos dienu pirms bankas bankrota procedūras pieteikšanas tiesā.

    Drīzāk cilvēkus nomierinātu tas, ka
    1) swedbanka nav kabatas banka (nepieder 1 cilvēkam, kā Snoras gadījumā).
    2) Swdbank pieder simtiem cilvēku, jo ir publisks uzņēmums (kotējas biržā)
    3) ja nemaldos daudz Zviedru pensionāru nauda glabājas šajā bankā tā kā bankas bankrots nekādā gadījumā netiktu pieļauts no Zviedrijas valdības puses
    4) garentētie noguldījumi 70 000 LVL

    Patīk

  5. nu cik noprotu, ka nebankrotēšanas sekas ir Latvijas parāds starptautiskajam fondam, ja nebūtu “mēs” ņēmuši tad būtu kirdik

    Patīk

  6. nezinu gan mums ventspili visi ņem naudu lauka jo tiko jau apdedzinajamies un nau šaubu ka kautkas nava kartiba ar šo banku jo ne noka jau baumas nerodas

    Patīk

  7. Tā kā Swedbank Latvijā ņem komisiju par skaidras naudas izņemšanu summai, kas pārsniedz Ls 500 mēnesī, tad kāds būs noplnījis labu Ziemassvētku prēmiju!!! 🙂

    Patīk

  8. Jums taisnība. Swedbanka nav kabatas banka, tā pieder simtiem cilvēku, jo ir publisks uzņēmums (kotējas biržā), arī pensiju fondu nauda glabājas šajā bankā tā kā bankas bankrots nekādā gadījumā netiktu pieļauts no Zviedrijas valdības puses
    Un garantētie noguldījumi 70 000 LVL arī ir spēkā.

    Patīk

  9. Tik un ta, pec sim baumam cilveki vairs nebus tikpat uzticigi Swedbankai, ka tas bija ieprieks!

    Patīk

  10. itkā šīs baumas ir palaiduši dnb, lai tagad visi klienti no krājbankas ietu nevis uz swedbanku bet gan pie viņiem. man stāv kādi 20 ls un negribu viņus ņemt ārā. jo citur pasaulē jau mēdiji neraksta par bankrotu, tikai latvijā.

    Patīk

  11. Kā lasu interneta komentāros…sašūmējusies ir visa Latvija! Tātad baumas kāds ir izplatījis ar nolūku! Manuprāt ir tikai 2 baumu labumu guvēju varianti: 1. Konkurentu bankas (ar mērķi izsist no Swebank pēc iespējas vairāk klientu); 2. pati Swedbank! Jo ieguvums no komisijas maksām par naudas izņemšanu, un pēc tam ieskaitīšanu atpakaļ kontos būs liels!

    Patīk

  12. nu ja sūdabanka par katru kustību ņem $ diez vai pat tādā gadījumā viņiem šāds gājiens būtu izdevīgs jo atpakaļ savu $ jau neviens nākamā dienā neies likt kaut vai tapēc lai neizskatītos pēc muļķa…

    Patīk

  13. jā, baumas ne no kā nerodas. tikai kādēļ gan Saules akmens ceturtdien pēc plkst. 21.00 vakarā bija pilnā darba režīmā (par ko liecināja apgaismotie biroji) ???

    Patīk

  14. Nu jā, bet Latvijas meitas uzņēmuma darba problēmas nezin vai var izraisīt kaut ko sliktāku nekā pirms trim gadiem, kad gan bija pamatīga ķibele! Un ja toreiz neviena zviedru sistēmas banka nebankrotēja, kad bija gan pasaules krīze , gan Latvijas krīze, tad kāpēc lai tas notiktu tagad?
    Es domāju pēc šādas loģikas:)

    Patīk

  15. Katrā gadījumā – pieņemot, tikai pieņemot – ka baumām ir reāls pamats, ja nobankrotētu top viens banka, tā līdzi parautu visu sistēmu, un steigā izņemtajiem latiem vienalga nebūs nekādas vērtības. Tā ka nav ko satraukties.
    Tikko apskatījos savu paša un uzņēmuma kontu, un mierīgi likšos uz auss. Ar labu nakti!

    Patīk

  16. es arī īsti neticu tam, ka Swedbank varētu būt uz bankrota robežas, domāju, ka tā kādu konkurentu darbība vai kas līdzīgs ….. bet galu galā šī cilvēku ažiotāža arī var izraisīt diezgan milzīgas problēmas bankai… cilvēki pareizi raksta komentāros delfos u.c. – kādēļ neviena bankas atbildīgā persona nenāk klajā ar paziņojumiem TV, radio utml. ?? tas tomēr būtu solis tam, lai vismaz daļai cilvēku kliedētu šaubas .

    Patīk

  17. Baumas noteikti nav pamatotas, jo LKB bija pavisam cita situācij un līdz galam vēl nav beigusies izmeklēšana. Ar swedbank nevar notikt tas pats, jo gan citi īpašnieki, gan bankas aktīvi ir krietni lielāki.

    Patīk

  18. Nez gan cikos tad vēl lai apkopējas strādā? Vai varbūt viņām tas būtu jādara tumsā?
    Gaisma logos neko nenozīmē…

    Patīk

  19. Ir grūti pārmest cilvēkiem to, ko viņi šobrīd dara, it sevišķi gan pēc Parex, gan Krājbankas notikumiem. Cilvēkiem vienkārši ir bail un iespējams, ka es arī darītu tāpat, ja man šajā bankā būtu kaut lats.
    Bet Jums Sandra, kārtējie mani aplausi 🙂 par saturīgu ierakstu un drosmi par šo tēmu vispār runāt. Man ir sajūta, ka pārējie žurnālisti ir tā sabiedēti ar iespējamo kriminālatbildību attiecīgās tēmas sakarā, ka ir nolēmuši to vispār ignorēt. Un šajā gadījumā tas ir ļoti, ļoti slikti. Objektīvas, uzticamas un patiesas informācijas atspoguļojuma trūkums rada masas psihoz un destruktīvu rīcību!
    Vai var sodīt žurnālistus par tēmas ignorēšnu (joks, protams)?

    Patīk

  20. man gan choms zvanija kursh straadaa Zviedrijaa un teica ka bankas ir ciet un vell viens cilveeks man teica ka vakar Lietuvaa arii tas pats notika.
    ok Latvija un Lietuva nevar iedziit bankrotaa swedbanku, bet ja Zviedrijaa notiekaas arii shaada naudas iznjemshana un tmldzg tad ar banku ir cauri.

    Patīk

  21. http://sandraveinberga.lv/2011/12/01/banku-krizes-neticiet-bankieriem-un-to-finansetiem-kontroletajiem-vini-melo-vai-nesaka-visu-patiesibu/

    Pirmajā decembrī rakstījāt, ka nevajag uzticēties cilvēkiem, kas tieši/netieši saistīti ar banku un banku uzraudzību, kā arī iepriekšējos rakstos runājat arī par masu medijiem, kuri neveic savu funkciju, respektīvi, pasniedz visas ziņas kā baltu patiesību, nepārbaudot to patiesumu. Kā mēs varam zināt, ka masu mediji atkal paklausīgi neklusē?
    Mans paziņa dzīvo Zviedrijā un tur par to cilvēki runā, ka bankai ir problēmas, bet mediji šīs runas pat nepiemin.. viņš apgalvo, ka banka nebankrotēs, bet paliks tikai Zviedrijā, kaut gan cilvēki paši neko nesaprot un ir nesaprašanā.
    Mana versija ir tāda, ka ASV grib ieviest Eiropā savas bankas, jo valdība ir savārījusi baigās ziepes, iekļuvuai milzīgos parādos, tērējot 1,5$ uz katru “nopelnīto” dolāru

    Patīk

  22. Lai arī es uzskatu, ka baņķieri nekad neteiks neko sliktu par savu banku un, kad vajadzēs arī melos, tomēr šoreiz mums pašiem ir iespēja pārbaudīt patieso situāciju, jo runa iet par Zviedrijas spēcīgāko banku no lielā banku četrinieku (SEB, Handelsbanken, Nordea un Swedbank), kas ir publiska akciju sabiedrība un atrodas pamatīgā valsts kontrolē.

    Ja cilvēki seko akciju kursam un zviedru finansu uzraugu viedoklim, kā arī finansu reitingu aģentūru informācijai, tad par Swedbank šoreiz nav nekāda pamata uztraukties.

    Patīk

  23. tas pats notiek Rīgā, Ogrē, Lielvārdē un Aizkrauklē. Nav dūmu bez uguns, bet pastāv arī iespēja, ka viss kas šobrīd notiek ir mākslīgi radīts. Kad jautāju cilv., no kurienes Jūs uzzinājāt, ka banka bankrotēs? atbilde : “viena tante teica”. tas, ka visi masveidā izņem naudu nenāk par labu bankai. zūd bankai ticības. ja nav pieprasījuma – nav piedāvājuma…

    Patīk

  24. Ja jau bažām nav pamata, tad kāpēc skatoties šodienas akciju cenas redzams acīmredzams kritums 😉

    Patīk

  25. Baumām par Swedbak bankrotu izdevies šorīt pazemināt biržas akciju kursu
    Tie, kas seko notikumiem Stokholmas fondu biržā droši vien paredzēja, ka Latvijā cirkulējošās baumas nonāks arī līdz Zviedrijai un šorīt tās iesitīs arī par Swedbank un SEB bankas akciju kursu biržā.
    Tirdniecība ar biržā kotēto uzņēmumu akcijām sākās ar krītošiem kursiem, raksta Svenska Dagbladet.
    Pēc 10 minūšu tirdzniecības OMXS indekss nokrita par 0,7 procentiem līdz 296,0.
    Swedbank nokrita par 2,8 procentiem, pamatojoties uz baumu izraisītām klientu rindām pie bankomātiem Latvijā. .
    AB Volvo, kas gaida jauno valdes priekšsēdētāju, zaudēja 1,4 procentus.
    SEB, kas tāpat kā Swedbank darbojas Latvijā krita par 1,4 procentiem.
    Akciju kursu svārstības šādā mazā diapazonā nav nekas neparasts un ir normāla tirgus parādība, taču Latvijas gadījumā liecina, ka neveiksmīgās Latvijas Krājbankas krīze un Latvijas amatpersonu neveiklā rīcība tās novēršanā, spēj radīt viļņus, kas ietekmē arī banku akciju kursu Stokholmā.
    Diemžēl arī Swedbank savā oficiālajā mājas lapā uz šo brīdi vēl nav nākusi klajā ar kādu paziņojumu, kas uzlabotu šo akciju kursu.
    Nezin, vai mēs spējām paredzēt, ka FKTK neveiklā komunikācija Krājbankas krīzes pirmajās dienās pirms mēneša, spēs radīt tik lielu neticību Latvijas amatpersonam, ka tauta ticēs tikai baumām un tās savukārt, satramdīs Zviedrijas vienu no lielākajām bankām.
    Neskatoties uz to, es joprojām savu naudu glabāju tur kur pašlaik salīdzinoši visdrošāk – Swedbank, jo šodienas kursa kritums nav salīzināms ar to kritumu, kas bija pirms trim gadiem, kad tiešām bija kritums ( skatīt šeit- kursa svārstības pēdējo trīs gadu laikā) un kad Swedbank noturējās uz ūdens.
    http://www.dn.se/ekonomi/swedbank-sanke-pa-fallande-bors
    Swedbank akciju kurss http://www.swedbank.com/investor-relations/swedbank-shares/share-monitor/index.htm

    Patīk

  26. Nu, nenogremdēs šī histērija zviedru smagsvaru – pat visas trīs Baltijas valstis kopā veido tikai knapi 10% no SWED biznesa… Ja gribas iedziļināties, tad visas mūsu valstī darbojošās zviedru un norvēģu bankas (izņemot SEB) pavisam nesen tika pakļautas European Banking Authority banku stresa testam… Un nav jābūt ģeniālam finansistam, lai neredzētu atšķirību starp skandināvu banku rezultātiem un dienvidzemju lielajām bankām. http://www.eba.europa.eu/EU-wide-stress-testing/2011/2011-EU-wide-stress-test-results.aspx

    Patīk

  27. Jāteic, ka nožēlojama situācija un atsevišķas grupas lētticība un neizglītotība, nezināšana, un tumsonība, domāju, ka naudas “smēlēji” tiešām nezin neko par nodrošinātajām naudas garantijām bankās, pēc vakardienas notikumiem secinu vien to, ka daļa tautas nav pietiekami izglītota lai neuzķertos uz šādām baumām, grūti saprast kapēc, iespējams atsevišķas cilvēku grupas neinformētība un degradācija, kas skaidrojama ar nevēlēšanos sekot līdzi nozīmīgiem notikumiem valstī un pasaulē, proti, laikraksti, ziņu raidījumi u.t.t. šim cilvēku lokam jādomā ir sveši, vakardienas rīcība balstīta uz baumām saknē un to izplatību no draugiem, radiem, paziņām, anonīmiem informātoriem.
    Arī man un visai ģimenei nauda glabājas tikai Swedbank, es par to esmu drošs un lieki nesatraucos.

    Patīk

  28. Diemžēl, taču reālitāte – esošajā sociāli-ekonomiskajās sistēmā/iekārtā bankrots nav neparasta un/vai ārkārtēja parādība. ”Mārtiņš Bondars: Banku krīzes būs vēl”,Sestdiena. 2011. gada 3. decembris. http://www.diena.lv/dienas-zurnali/sestdiena/martins-bondars-banku-krizes-bus-vel-13918607
    – Lielākajā daļā Latvijas sabiedrības pašlaik nav – un diezin vai tuvākajās desmitgadēs būs kāda liela ”drošība” par savu sistēmu un ”uzticība” tās vadītājiem (valsts pārvaldei) un t.s. ‘sargsuņiem’ (žurnālistiem, NVO….). Pamata lielam optimismam par Eiropas Savienību pašlaik man nav……Starp citu, pagājušajā nedēļa Briselē 26-u valstu vadītāji parakstīja kādu jaunu vienošanos – taču neviens nesteidz komentēt Latvijas ieguvumus ( tikai english Kamerūns bez maz viens izmisīgi mēģina skaidrot Great Britain zaudējumus – redzēju EuroNews TV). Esam 99.99% droši – premjers V.Dombrovskis parakstījis izdevīgu vienošanos….

    Patīk

  29. Swedbank akcijas nokrita par 2. procentiem……Un kāda tā ‘skāde’ ir absolūtajos skaitļos?
    Te viens profesors Hazans, kas Spīdolas balvu 2011 ekonomikā saņēma – savu aprēķinu par migrāciju bij’ veicis : Emigrējuši 200 000, zaudējumu Latvijai – 100 miljardi! O, tas ir iespaidīgi ( īpaši, ja salīdzina ar ieguvumu no ES – 10 miljardi. – saskaņā ar I.Šteinbukas rakstīto NRA. 02.11.2011.).

    Patīk

  30. Manuprāt, -jāievieš precīzs uzstādījums te,lai pasacītu to,kam ir kāda problēma: Zviedrijai, vienai zviedru bankai vai zviedru tautai; Latvijā ar to mūslaikos ir slavena palikusi uzņēmējdarbība caur investīciju fronti (akciju biržu utml.), ka tikai Austrumlatvija “pieder” Zviedrijas karaļnama institūciju sistēmai, bet turpretim – Zemgalē un Kurzemē, tātad, Rietumlatvijā – viss notiek tikai pakļauti zem Dānijas karaļnama un tāda, nudien, ir visa kristietības vēsture, ka Vatikāns stumda karaļus vai karalienes pa dzīvi ka tādu šaha galdiņu jau gadu tūkstošiem ilgi un darba tauta no tā cieš.
    P.s.
    Uz Pasaules – Zemeslodes Politiskās skatuves mūsdienu īstenie ilumināti (Russian Ortodoxal churche) cieš vienu militāru sagrāvi pēc otras (skat.Āfrikā palikuši tik 2 (divi!) no Maskavas Kremļa dibinātajiem režīmiem (1961.- t.s., Āfrikas gads,kad beidzās šī kontinenta kolonizēšana zem Krievijas dzimtbūtnieciski feodālā režīma lielvaras), tamdēļ ir svarīgi apzināties to, kas nāk vietā, jo Dabas māte necieš tukšumu, hmm, ja jau krievu tauta – mafija, tātad, “jaunie krievi” vai “jaunā Krievija” vai “Jaunā Kartība”, vārdu sakot, NEW ORDER , tiek neitralizēta, vietā stājas Amerikas un Ķīnas “uznāciens” ar visām no tā izrietošām sekām un tur nu latviešu tautai paliek tik viena iespēja – norobežoties un neiejaukties tā, lai izveidot suverēnu valsti – monarhiju, protams, novēršot republikaniskos pirātu (laupītāju) klanus (pašvaldības = autoritātes jeb autoritāro režīmu) un vietā ieviešot monarhiski asinsradniecīgo taupības iekārtu (vietvaldības = elektorus jeb Elektoru sapulci), neapšaubāmi ar vienu nosacījumu, – dievturības (Tautas Kopīgas ticības) uzplaukumu.
    ===
    Priekšlikums: Manuprāt,-vajag panākt Vienotu Analīzi (Kopīgu Ticīgumu) jautājumā, kas saucas Pasaules Finansu krīze tanī ziņā, ka tā ir nekas cits kā Krievijas (krievu tautas) krīze, kas īpaši samilza pēc ASV 11.Septembra terora aktiem, jo tika iznīcināts panslāviskais (Russian doctrina) Tirgus modelis, jā, un Krievija šobrīd vienkārši tiek ne vien “samalta” no ekonomiskā viedokļa, bet visā Krievzemes (NVS & Co) teritorijā ir sākusies Ķīnas un ķīniešu tautas ierašanās uz visu reāli iespējamo līdzekļu bāzes, ieskaitot panspermiskos – “marsiešu kara” modeļus (Star Wars), jā, ir izveidojusies situācija, ka krievu tauta mūslaikos ir kļuvusi par visai precīzu ebreju tautas analogu, kāds tas bija – pirms 2.Pasaules kara, ar visām no tā izrietošajām sekām, tātad, – vēlreiz uzsveru te, ka arī Āzijā tiek vērsta plašumā kustība – “jaunie ķīnieši” ,nu, tik aktīvi straujā tempā, ka pat Ruandas (Rwanda) jeb Tutsi genocīda slaktiņš (1994) te šķiet čiks vien ir, jo tad pēc krievu militāristu tehnoloģijas parametriem,vadoties no Bilderbergas Grupējuma (Bilderberg Group) scenārija -par Zelta Miljarda proporciju, tur reāli nogalināja Āfrikas “nevēlamos cilvēkus” tikai 5 reizes straujāk nekā hitleriešu Nāves nometnēs, bet mūsdienu pat bioķīmiskie (gēnu programmēšanas utml.) ieroči tak strādā daudz ātrāk, nerunājot nemaz par meteoroloģiskajiem – seismiskajiem staru (kvantu vai spinu ģeneratoru) ieroču tipiem, – jā, cilvēki, atveriet acis un ieraugiet tak to,ka Amerika tak ir ne vien oficiāli pasludinājusi kārtējo Auksto karu pret Ķīnu, bet atvērusi jaunu militāro aktivitāšu lappusi sakarā ar 3.Pasaules kara gaitu un bankas ir tikai kā burciņas, kurās agri vai vēlu tā zafte izbeidzas, ja vien kārtīgi un rūpīgi netiek veidoti jauni uzkrājumi, faktiski, ikvienā bankā agri vai vēlu krīze notiek sakarā ar to, ka tiek finansēta militārā psihiatrija utml. kara modeļu lieta.
    ===
    Rezumējums: Cilvēku maksātos nodokļus nekad nedrīkst izmantot militārismam un aktīvam genocīdam pret Cilvēci; koplietototie Naudas resursi jāpilnveido tā, lai ar tiem varētu cīnīties pret , t.s., Zemeslodes iekarotājiem – NIBIRU utml. iebrucējiem humanoīdiem, piesaistot arī planetāros Dobzemes (Hollow Earth) resursus!

    Patīk

  31. MartinsE – banka jau sen vairs neprasa šo summu, un arī iepriekš tā bija tik ļoti maza, ka izņemot 500Ls, maksāt vajadzēja kādus pārdesmit santīmus. reizēm pirms kritizēt, padomā ar galvu, vai vismaz regulāri izmanto bankas sniegto informāciju pa tiešo nevis lasot dzelteno presi.

    Patīk

  32. Nav iespējami godīgi ‘spēles noteikumi’/fair play? Zviedrijā un Latvijā finanšu sektoru kontrolējošās iestādes darbojas līdzīgi? Interesanti, ļoti interesanti – ne bez pamata tak’ viens t.s. ‘trekno gadu’ spēles noteikumu kontrolieris (FKTK vaditājs) tagad kontrolē arī Zviedrijas finanšu tirgu. Kāds viņa uzvārds – Cirpējs, Cērb…?
    Manipulācija – tāds vārdiņš nāk prātā domājot par šā gada notikumiem Latvijā ( 10.Saeimas atlaišana, cīņa pret oligarhiem, ZRP dibināšana, pēcvēlēšanu sāga ar valdības veidošanu, Olšteina sešinieks, banku lietas….).
    Par manipulāciju un ‘spēles noteikumiem’ interesanti diskusijā “Demokrātijas kvalitāte: līdzdalība un manipulācijas” runāja filosofs, Latvijas Universitātes prof. Igors Šuvajevs.
    Likumsakarīgi, ka plašsaziņas medijos parādījās tikai viena rindkopa:”Līdzdalība paredz iesaistīšanos, taču nav skaidrs, kas nosaka šīs spēles noteikumus. Vairs nav vietas naivitātei, bet tieši tā tiek radīta un izmantota. Turklāt var pieļaut, ka ir iestrādāti tīri psiholoģiski mehānismi, lai cilvēks nespētu būt patstāvīgs: pašdomājošs un savā rīcībā autonoms. Un cilvēks labprātīgi ļaujas manipulācijām un mahinācijām”.
    Toties pazīstamo ”manipulatoru” teikto plašsaziņas līdzekļos strādājošie atreferēja plaši, jo plaši – lai vieglāk apjēgt: kas nosaka spēles noteikumus?
    http://la.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=328040:nekt-par-cilvku-ar-caurumu&catid=177:sabiedrba&Itemid=257

    Patīk

  33. Swedbank piederības ceļam nav iespējams izsekot…

    Žēl ka latvieši nav židi , kas savējos atbalsta nevis laiza svešu kungu pazoles….

    Patīk

Leave a Reply