Pussy Riot un atkal Putins. Sniega pika ripo.

2012. gada 3. augusts
Pussy Riot, Maskava, tiesa. 2012.
Pussy Riot, Maskava, tiesa. 2012.

Prezidents Putins vakar beidzot izteicies par pankgrupas Pussy Riot izredzēm Krievijas tiesā. Intervijā Londonā (Interfax) viņš uzsvēris, ka trijotne neesot pelnījusi ”pārāk bargu sodu”, taču ”tā būs tiesa, kas visu izlems”.

Pēdējais izraisa smaidu, jo Krievijas tiesa neizlems neko tādu, ko nevēlas redzēt Putins.  Krievijas tiesa ir politizēta un tāpēc mums nav pamata cerēt uz godprātīgu spriedumu. Diktatūrās (tātad arī Krievijā) režīms diktē tiesai noteikumus.

Ar to jārēķinās.

Tiesas procesa sākumā Maskavas zāle vakar tika evakuēta, jo bija saņemti anonīmi draudi par iespējamu sprādzienu. Šo akciju it kā bija organizējis anonīms vīrietis, kurš piezvanot uz tiesu, esot draudējis uzspridzināt ēku, ja Pussy Riot trijotne netiks nekavējoties atbrīvota.

Tiesas ēku Maskavā evakuēja, ieradās ugunsdzēsēji un ātrā palīdzība, taču samērā ātri un drīz bija skaidrs, ka šī ir kārtējā viltus trauksme.

Savukārt apsūdzētās Jekaterinas Samucevičas (Jekaterina Samutsevitj) tēvs gatavojās sākt tiesa procesus pret krievu medijiem, kas pēc viņa domām – apzināti degradē meitas cieņu un godu.

  • Pēc akcijas baznīcā, krievu medijos tika organizēta mērķtiecīga apmelošanas kampaņa pret manu meitu.  Es cīnīšos pret šo procesu caur tiesu, jo vēlos aizsargāt sava bērna godu”, – uzsver tēvs ārzemju medijiem. Cita ceļa viņam nav, viņš izvēlējies Dāvida cīņu pret Krievijas Goliātiem.
  • Pussy Riot, 2012
    Pussy Riot, 2012

Pankroka trijotne Maskavā tiek apsūdzēta par ”huligānismu’, jo ir veikusi politiskajam režīmam kritisku akciju. Tas noticis pareizticīgo katedrālē Maskavā.

Šī mākslinieciskā akcija, kas bija vērsta pret Vladimiru Putinu, notika pavasarī un kopš šī brīža pret jaunietēm tiek kūdīti mediji un sabiedrība un viņām tiek draudēts ar septiņiem gadiem cietumsoda.

Protams, ka lielākā daļa krievu sabiedrības paļaujas uz saviem medijiem, kuru lielākā daļu kontrolē un vada tas pats Putina režīms un tic, ka Pussy Riat nodarījums ”ir briesmīgs”.

Krievijā domā vienu (mediju un aizspriedumu ietekmē) un ārzemēs citu (mediju ietekmē).

Šis gadījums ir izraisījis ļoti spēcīgi pretreakciju starptautiskajā telpā un cilvēktiesību eksperti uzskata, ka tiesas process Maskavā  ir politiski motivēts (kārtējo reizi) un klajā pretrunā ar cilvēktiesību normām (kā parasti). Pussy Riot aizstāv popmūzikas zvaigznes un liela rietumu sabiedrības daļa.

Protams, ka Putina režīms šādā veidā tiecas iebaidīt opozicionārus un, protams, ka Krievijas un arī Latvijas – Putina režīmam uzticīgie mediji visiem spēkiem cenšas auditorijai iestāstīt, ka Pussy Riot mākslas ”hepenings” un politiskais protests ir milzīgs pareizticīgo baznīcas garīguma apgānījums un līdz ar to arī visas valsts un tautas ”pazemojums”, par ko jaunietēm jāsaņem ”pienācīgs sods”.

Protams, ka krievu mediji cenšas no mušas uzpūst ziloni, jo Putina režīmam tā vajag.

Lielā mērā tas ir arī paaudžu konflkts, jo vecākajai paaudzei vairs neizdodas iebaidīt Krievijas jauniešus, kas tik labi izdevās ar KGB ēnā augušajiem viņu vecākiem.

Nožēlojami, ka arī Latvijā šo gadījumu mediji (LTV, Diena) apgaismo Krievijai tīkamā gaismā un necenšas nopietni analizēt problēmu, uzskatot to par sekundāru norisi. Tiek iets vecais ceļš –  vispirms publikācijās burtiski  iztulkojot krievu mediju samudžinātos ziņojumus par šo tēmu un pēc tam vīpsnājot, paraustot plecus – ”ne mūsu cūka, ne mūsu druva”, itkā kaimiņvalstij Latvijai būtu vienalga, kas un kā notiek Krievijā.

Nav taču pagājušā gadsimta trīsdesmitie  gadi, kad Ulmaņa režīms nodrošināja, ka par Krieviju Latvijas medijos nevarēja rakstīt neko sliktu, kas, savukārt, atviegloja Latvijas okupāciju.

Tikmēr Putina buldozers turpina ”malt” un draudēt Pussy Riot.

Izskatās, ka ar šiem draudiem, ar tiesnešu un politiķu ”grumbās sarauktajām  draudošajām pierēm” nekas neatrisināsies.

Tikko līdzīgu akciju centās veikt Pussy Riot piekritēju grupa Vladimira katedrālē Sevastopolē. Šo panku lūgšanu strauji pārtrauca baznīcas apsargi un draudzes locekļi, taču …sniega pika ir sākusi ripot.

Tā velsies tālāk. Veiksmi Krievijai!

Leave a Reply