Vai Pussy Riot piedalīsies Jaunajā Vilnī?

  1. gada 28. jūlijā
Red Hot Chili Peppars solists Antonijs Kiedis ar Pussy Riot T kreklu koncertā Krievijā pauda atbalstu politieslodzītām mūziķēm. Foto http://www.guardian.com.uk

Vai  Krutojs uzaicinātu Pussy Riot piedalīties kā viesiem  Jaunajā Vilnī? Protams, ka nekad, jo šajā pasākumā piedalās tikai Putina režīmam paklausīgi dziedātāji.

Pasaules pomūzikas zvaigznes šajās dienās aktīvi atbalsta krievu pankroka grupu Pussy Riot, kuru gada sākumā arestēja par protestiem pret Putina režīmu Krievijas prezidenta priekšvēlēšanu laikā. Drosmīgās meitenes rietumu demokrātiskā pasaulē uzskata par neproporcionāli un pārmērīgi sodītām, kā ieganstu izmantojot viņu protestu pareizticīgo katedrālē, kurā viņas skandēja dziesmu ar vārdiem “Putin, vācies prom!”. Kā zināms pareizticīgo baznīca Krievijā kalpo Putina režīmam, kas ierobežo izteikšanās un vārda brīvību valstī.

Tagad pasaules zvaigznes, kas koncertē Krievijā, izmanto gadījumu, lai solidarizētos ar ieslodzījumā esošām mūziķēm un paustu protestu pret Putina režīmu. Pussy Riot atbalstu izteikuši  Faith No More ( ASV roka grupa), Franz Ferdinand ( Lielbritānija), red Hot Chili Pepeprs (ASV), Madonna (ASV) un citi.

Amnesty International atzinusi, ka grupas Pussy Riot meitenes Nadežda Tolokonnikova, Jekaterina Samutseviča and Marija Alekhina tiek klasificētas kā politieslodzītās.

Jūrmalā notiekošais Kremļa televīzijas rīkotais pasākums Jaunais Vilnis, kas pulcē Putina režīmam lojālus dziedātājus un klausītājus (arī no Latvijas mūziķu un politiķu vidus – Framest, Busulis, Vaikule, Pauls, Godmanis, Ušakovs un tml), izliekas ne zinis par to, ka Krievijas cietumos iespundē mūziķus, kas cieš par savu cīņu par demokrātiju un vārda brīvību Krievijā. Tāds ir šis liekulības festivāls Jaunais Vilnis, kurš Latvijā kalpo Krievijas kultūras imperiālisma interesēm.

Turklāt nevienam Jaunā Viļna Kremļa galma dziedātājam nav drosmes izdarīt to, ko pašlaik dara Rietumu popzvaignes – atklāti atbalstīt kolēģus, kurus režīms tur ieslodzījumā. Pat nevienam dziedātājam no Latvijas? Vai mēs neuzskatām sevi vairs par piederīgiem Rietumu demokrātijām un kultūrām?

Vairāk par to, kas patiesībā stāv aiz Jaunā Viļņa rīkotāju mugurām un kādu mērķu vārdā šis pasākums notiek Jūrmalā,  manā komentārā TVNet rubrikā Spogulis.

2 comments

  1. Man nav saprotams, kāpēc vieni un otri politizē kultūru un cenšas vienam gadījumam, konkrēti ar grupu Pussy Riot, piedod pasaules mēroga nozīmi. Kamēr nav notikusi tiesa, tikmēr nav pamata izdarīt secinājumus. Katrā valstī sabiedrībai ir savas vērtības. Ja Latvijā šādas darbības baznīcā būtu vērtējamas, kā pieļaujamas, tad Krievijā tauta ar to nevēlās samierināties un lielus protestus neorganizē.
    Kas attiecas uz Jaunā Viļa konkursu, nedomāju, ka mēs te Latvijā būtu ļoti iepriecināti, ja šī grupa šeit ierastos.
    Un visbeidzot par tiesu. Vispirms mums pašiem vajadzētu tikt skaidrībā ar Latvijas tiesu sistēmu, tās spriedumiem. Ne reizi vien Latvija tika pakļauta asai kritikai par to, ka tiesas nespēj pasludināt taisnīgus spriedumus, tiek pārkāptas cilvēktiesības. Pēdējais par Balvu policistu attaisnošanu par viltojumiem. Taču ne protesti, ne pasaules muzikanti par to nesatraucās. Tas pierāda, ka no mušas pataisa ziloni, lai saspīlētu attiecības ar Krieviju.

    Patīk

  2. Krievijas tiesai neticu nedz es nedz Madonna, nedz Stings, nedz jebkurš cits, kas zina kas ir cilvēktiesības. Nav katrā valsti un sabiedribā “savas vērtības”, kā Jūs rakstāt. Nav. Vārda un sirdsapziņas brīvība, izteikšanās brīvība stav augstāk par visām pārējām ” vērtībām”. Krievijas baznīca ir sadevusies rokās ar diktatorisko Putina režīmu. Baznīcas vispār mēdz būt vietas, kurās cilvēki var paglābties no vajāšanas un spiediena, no nelaimēm. Normāli tā mēdz būt. Pati esmu redzējusi šādas situācijas un tāpēc varu skaidri un gaiši deklaret, ka šīs meitenes- Pussy Riot varēja pateikt baznīcā to ko viņas arī pateica – Putin vācies! Baznīcai par to viņās bija nevis “jāizdod policijai” un jātiesā, bet gan jāatbalsta un jāsaudzē. Baznīcai būtu jāatbalsta parastie cilvēki (viņu problēmas) nevis jāstutē vietējā diktatoriskā vara! Kapēc gan cilvēks nevar paziņot to par to ir pārliecināts, piemēram baznīcā? Labi, var palūgt viņas pēc tam “pārtraukt savu sprediķi”, ja tas kādu traucē, taču par to nekādā ziņā nav pamata šīs meičas aizturēt, apcietināt, tiesāt un draudēt ar 7 gadiem cietumsoda. Krievu tauta neprotestē, jo Krievijā ir Putina diktatūra, cilvēki baidās un neko daudz nezina par to kas īsti notiek (cenzūra ir un turpina eksistēt!) Priecājieties, ja Jums pašam tā nav jāizjūt uz savas ādas un, ka dzīvojat brīvā un demokrātiskā valstī un varat rakstīt un domāt ko vēlaties.
    Mēs te Latvijā būtu gan iepriecināti, ja šī grupa šeit ierastos.
    Nejauciet parastu tiesas procesu Latvijā ar liela mēroga politisku vajāšanu uzskatu dēļ. Krievu cilvēkiem Krievu medijos netiek stāstīts un paskaidrots notiekošais pēc būtības. Tāpēc arī viņi šai lietai nepievērš uzmanību un “putro meitu ar kleitu”.
    Neviens nepūš mušu par ziloni un nevienam nav vajadzības saspīlēt attiecības ar Krieviju. Tieši pretēji – Putina Krievija pati visu laiku cenšas veicināt konfliktus ar citām valstīm. Paskatieties uz Sīrijas asinspirti. Vai tiešām Jūs neredzat, ka tas ir Krievijas un Ķīnas roku darbs? Neredzat? Vai man paskaidrot un to pierādīt? Vai man vajag tagad sākt uzskatīt Krievijas intereses Sīrijā, kurām viņi ar spiediena politiku upurē neskaitāmu cilvēku dzīvības. Reālu nevainīgu cilvēku dzīvības?
    Vai man Jums uzskatīt starptautiskās tiesas procesus pret Krieviju par kuriem jūs neko nezināt, jo krievu mediji par tiem klusē, turpretī Latvijā mes visas mūsu valdības izgāšanā strostējam smagi un visi to zina. Mēs klaigājam atklāti un atklāti dusmojamies par to, kas nav labi. Krievijā klusē un cenzē.
    Jums patīk “aizbāztās mutes politika”? Labāk lai cilvēki neko neizna un tāpēc ir laimīgi? Diktatoru morāle ir labāka nekā brīvas sabiedrības morāle?

    Patīk

Leave a Reply