Brīvdabas muzejs – neizbrienams. Kaķis – mūsu bīstamākais plēsoņa.

2012. gada 25. februārī
Pavasaris būs arī Rīgā!
Pavasaris būs arī Rīgā!

Šodien kūst un līst.

Pavasaris klauvē pie durvīm. 

Lieliski.

Tikmēr Brīvdabas muzeja direktore šodien nekur (savā teritorijā) nebija redzama ar sniega lāpstu rokās. Takas muzejā bija piesnigušas un pielijušas. Apmeklētāji žonglēja pa ledus šķautnēm, mēģinot nenoslīkt peļķēs kopā ar visām somām.

Savādi, ka pat galvenais ceļš netiek tīrīts un ķekatnieki bija spiesti piebrist zābakus. 

Cerams, ka kādreiz pienāks laiki, kad gar žogiem Pierīgā vairs nejoņos rejoši suņi (būs likumi, kas aizliegs ”turēt” agresīvus un rejošus suņus) un pavasarīgā pasaule atbrīvosies no visa liekā (drazas un  slinkumu ieskaitot).

Cerams, ka tā būs.

🙂

Tagad par kaķiem.

Sveriges Radio
Kaķis - bīstams plēsoņa. Attēls no Sveriges Radio

Beidzot arī zinātniski pierādīts tas, ko mēs zinājām jau sen – kaķi ir bīstamākie plēsoņas, jo ik gadu iznīcina ap 16 miljonus putnu. 

”Runa ir par negantiem kaķiem, kas nogalina gan baudas gan apetītes dēļ”, – konstatē šodien zviedru eksperti vairākos medijos.

  • Tā kā seski, caunas un citi plēsoņas pamazām iznīkst (mūsu ainavai urbanizējoties) to vietā sāk rosīties parastie mājas kaķi. Viņi iznīcina lielu skaitu putnu un mazo zīdītājdzīvnieku”, – konstatē ekologs un putnu eksperts Bū Soderštroms, kurš pats ir arī kaķa īpašnieks.

Kaķis tvarsta insektus, čūskas, zaķēnus, žurkas un peles.

Mazie dziedātājputni nav viegli notverami un tāpēc ir pēdējie kaķa dietā.

  • Lai saudzētu mazos putniņus es savam kaķim vienmēr pie kakla siksniņas pielieku zvārgulīti. Šis apstāklis palīdz putniņiem izglābties no kaķa uzbrukuma. Man pašam liekas, ka šis ir labs risinājums, taču kolēģi apgalvo, ka  kaķis ar laiku iemācoties uzglūnēt putniem un tos nogalināt arī ar visu zvārgulīti ap kaklu, – konstatē Bū Soderštroms.

Zviedrija patlaban ir ap 1,6 miljoniem kaķu. 

Tie nogalina katru gadu vairākus miljonus putnu.

Pagaidām dziedātājputnus Zviedrijā kaķu uzbrukumi neapdraud, taču, piemēram Jaunzēlandē, kur ir daudz putnu, kas ligzdo uz zemes, kaķi kļuvuši par nopietnu problēmu. Šie putni iznīkst.

Ir pierādīts, ka kaķis ir viens no bīstamākajiem plēsoņām, kas savairojoties, ir spējīgs izsist no līdzsvara putnu faunu. 

To pierāda jaunākais putnu faunas pētījums 34 Zviedrijas pilsētās.

Noskaidrojies, ka šajās apdzīvotajās vietās, kur kaķu īpatsvars turpina pieaugt, ir jau reāli iznīcināti putni, kas ligzdo tuvu augsnei.

Kaķiem ir izdevies šajā reģionā Zviedrijā praktiski iznīcināt stērstes, cīruļus un pļavas čipstes.

To vairs nav.

  • Šie putni, acīmredzot, pamet zonas, kurās ir pārāk daudz kaķu un nav iespēju izdzīvot, – secina pētnieks.

Arī  mums Latvijā kaķu ir daudz par daudz.

Es nostājos putnu pusē. 

Kurā pusē esat Jūs? 

6 comments

  1. Sunim riešana ir tikpat dabīga lieta, kā vārnai ķērkšana. Normāli turēts suns rej tikai tad, kad tas patiešām ir vajadzīgs. Tie nelaimīgie, kas nēsājas gar sētu kā traki un rej bez apstājas, diemžēl ir cilvēka roku darbs – turot pie ķēdes, sitot, kaitinot, nemīlot. Labi turēts suns ir grūti pamanāms. Tā ka likumus vajag ne suņiem domātus, bet cilvēkiem rakstīt.
    Kaķis Eiropā jau tūkstošiem gadu ir mājdzīvnieks. Ja putnus kas apdraud, tad tie ir kaķi – nezpajumtnieki, un pie to lielā skaita atkal ir vainojama cilvēku bezatbildība. Man mājās ir trīs kaķi un divi suņi, ne putnus, ne norautas bikšu staras vai pastnieka šķiņki tie mājās nenes! 🙂

    Patīk

  2. Ja kaķi dzīvotu savvaļā, tad problēmu nebūtu- dabīga izlase, liela mirstība utt. Bet, ja laukos kaķis dzīvo mājās un ir tikai regulāri iet ārā pamedīt, tad tāds dzīvnieks ir bīstams, jo ir labi paēdis un spēcīgāks nekā kaķveidīgo pārstāvji savvaļā. Es uzskatu, ka zivis akvārijā ir labākais mājdzīvnieka variants, bet suņiem, kaķiem nav jādzīvo starp cilvēkiem.

    Patīk

  3. Es nostājos tikai savā pusē.. es zinu ka es postu.. un sāku apzināties to arvien vairāk..
    ar laiku varbūt arī iemācīšos kautko prātīgāku.. varbūt Londonas pavasarī palīdzēšu vēl kādai ozolzīlei pierokot to ar zemi.. tā es iespējams palīdzēšu, gan putnam, gan kaķim, gan pašam sev tālā tālā nākotnē 🙂 kaķu un putnu rotaļas būs.. vēl pāris gadsimtiem vismaz, ja katrs pa kokam iestādīsim(pāris sekundēs, starp citu)
    Tiem “lielajiem” vīriem ieteiktu padomāt nedaudz apaļāk..

    Patīk

  4. Nu, taisnību sakot, lielākais plēsoņa ir cilvēks… Un arī kaķis šeit taču ir tikai pateicoties cilvēkiem!

    Patīk

Leave a Reply